Cukier czy słodzik ?

Oto jest pytanie.

 

 

 

Cz.1

Faktem jest, że długotrwałe nadużywanie cukru, zwłaszcza białego i produktów nim nasyconych, prowadzi do problemów ze zdrowiem. W związku z czym zaczęto intensywnie szukać zamienników naturalnego cukru, a my dzisiaj chcemy sprawdzić czy efekt tych prac czyli popularne ostatnio i mocno promowane przez media "słodziki" takie jak aspartam, sacharynian sodu, ksylitol, stewia, sukraloza są faktycznie zdrowsze i bezpieczne. Zacznijmy od coraz popularniejszego ostatnio ksylitolu.Chemicznie nie jest on cukrem, ale 5-węglowym alkoholem cukrowym CH2OH(CHOH)3CH2OH, produkowanym z drewna twardego, przede wszystkim z brzozy, ale niestety bywają odstępstwa od tej reguły, o czym piszemy poniżej.

• Ksylitol nie jest dostępny w wersji ekologicznej (co już powinno dać do myślenia),
• Kupując ksylitol często nie jesteśmy informowani o źródle ksylitolu, a na naszym rynku można spotkać ksylitol różnej jakości i pochodzenia. Niestety jest on często pozyskiwany chemicznie, gdyż dzięki osiągnięciom biotechnologii może być produkowany z kukurydzy, która jest dodatkowo modyfikowana genetycznie. Taki ksylitol produkowany jest głownie w Chinach, a jedną z metod produkcji ksylitolu z kukurydzy jest kwasowa hydroliza biomasy, która jest bardzo szkodliwa dla środowiska naturalnego,
• Nikt nie bada czystości ksylitolu produkowanego w trakcie hydrolizy, a może on zawierać dużo szkodliwych cząstek chemicznych powstałych w trakcie ww. procesu, które nieświadomie przyswajamy jedząc ksylitol niewiadomego pochodzenia. 
• Należy pamiętać, aby nie spożywać go w zbyt dużej ilości ze względu na skutki uboczne (ból brzucha, biegunka, wzdęcia lub niestrawność). Nie powinnyśmy przekraczać dawki 50 g ksylitolu na dobę. Co więcej spożywanie ksylitolu i innych słodzików przez dłuższy okres czasu powoduje przyrost masy ciała. Potwierdziły to badania przeprowadzone w Harvard Medical School. Spożywany w nadmiarze ksylitol, który jest znacznie słodszy niż cukier może spowodować, że nasz organizm będzie mniej wrażliwy na słodycze dzięki czemu będziemy jedli więcej cukierków, czekolady, owoców etc.

Jak widać przy stosowaniu ksylitolu bardzo ważne jest to, aby znać jego źródło, inaczej można mieć spore problemy zdrowotne. Czytajcie etykiety!


 

Iwona Kasica pomysłodawczyni i CEO Super Krówki brała udział w X Forum Rynku Spożywczego i Handlu. W trakcie konferencji wraz z innymi przedstawicielami branży dyskutowała i dzieliła się swoją wiedzą oraz doświadczeniem na temat możliwości rozwoju i barier dla startup'ów w branży spożywczej. Zachęcamy do zapoznania się z obszerną relacją z tego wydarzenia:

http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/x-frsih-start-upy-w-branzy-spozywczej-i-handlowej-mozliwosci-i-bariery-rozwoju-pelna-relacja,151430.html

 


 

Dzień Dobry,
Wracamy do tematyki żywności ekologicznej. Dzisiaj chcemy Wam pokazać jak kolosalna różnica jest między tym, co mogą stosować nasi dostawcy surowców, prowadząc uprawy i plantacje ekologiczne, a tym czym nawożą ziemie rolnicy uprawiający swoje gospodarstwa konwencjonalnie i jakie skutki ma to dla naszego organizmu.


Rolnictwo ekologiczne:
• Radykalnie ogranicza stosowanie przemysłowo wytworzonych środków czy substancji chemicznych. Założeniem jest naśladowanie procesów naturalnie występujących w przyrodzie.
• Podstawą nawożenia są dobre kompostowania obornika i innych surowców roślinnych bogatych w azot.
• Nawozy organiczne muszą być wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych, co ma bardzo pozytywny wpływ również na produkcję zwierzęcą gwarantującą wystarczające ilości nawozów dla upraw ekologicznych. 
• Wykorzystywane są też nawozy mineralne, ale wyłącznie pochodzenia naturalnego, nie przetworzone przemysłowo. 
• Przy odchwaszczaniu i walce ze szkodnikami stosuje się przede wszystkich mechaniczne metody ich usuwania. 
• Najważniejszym elementem walki z chwastami jest też płodozmian.
• Tylko W uzasadnionych przypadkach, jest stosowanie wyciągów roślinnych i innych naturalnych środków ochrony roślin.

Z kolei w rolnictwie konwencjonalnym (często nazywanym błędnie tradycyjnym) dozwolone są różne środki pozyskiwane chemicznie:
pozwalające zwiększyć wydajność upraw:
• Azotyny i azotany - bardzo silne substancje rakotwórcze
• Słynny pestycyd DDT (jego obecność w organizmie prowadzi do zaburzeń nerwowych i skórnych), został już na szczęście zabroniony.
• Regulatory wzrostu roślin - stymulujące lub hamujące procesy życiowe roślin
• Arborycydy/sylwicydy - do niszczenia "zbędnych" krzewów i drzew
• Wiele innych chemikaliów. 
Chronią one przed szkodnikami, chorobami czy chwastami, ale mają niestety bardzo negatywny wpływ na środowisko, jak np. zatruwanie kolonii pszczelich, gleby i wód gruntowych. Jak pewnie wiecie znaczna część stosowanych pestycydów dostaje się do gleby lub odparowuje do atmosfery przemieszczając się w ekosystemie. Wiele z nich ma właściwości rakotwórcze i charakteryzuje się wysoką toksycznością. Dzięki stosowaniu środków chemicznych uzysk z upraw konwencjonalnych jest o wiele większy niż w przypadku ekologicznych, jednak odbywa się to gigantycznym kosztem środowiska naturalnego i naszego zdrowia.


Mamy powód do dumy 

https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png:-). Nasze Super Krówki zdobyły Certyfikat Dobry Produkt w kategorii Produkt Innowacyjny. Nagrodę odebraliśmy wczoraj, na wieczornej gali X Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Jeszcze raz dziękujemy za tak ważne dla nas wyróżnienie. Motywacja do dalszej pracy wzrosła nam o 300%. Obiecujemy, że już niebawem zaskoczymy Was kolejnymi słodkimi nowościami.

 

© 2017 Me Gusto WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE