Jak powstaje cukier kokosowy?

Krok 1. Zebranie soku z pąków palmy kokosowej.

Nacina się kwiaty palmy tak, aby sok spływał do podstawionych pod nimi pojemników (zazwyczaj bambusowych). Jeśli kwiaty nacina się codziennie, sok spływa nieprzerwanie, z jednej kolby zwykle od 30 do 40 dni.

Krok 2. Podgrzanie soku i odparowanie wody.

Zebrany sok przelewa się do wielkich woków i gotuje, by odparować wodę. Sok musi być świeży i niesfermentowany. Gotowanie zmienia jego kolor z półprzezroczystego na ciemnobrązowy.

Krok 3. Uzyskanie sypkiego cukru kokosowego przez dalsze gotowanie.

Cukier kokosowy podgrzewa się dalej, aż zamieni się w sypką, brązową substancję.

 



 

Czy palmy kokosowe potrzebują relaksu?

W ciągu roku jedna palma kokosowa może dać około 288 litrów soku! Po tym czasie potrzebuje jednak trochę odpocząć. Regeneracja palmy kokosowej zajmuje od 3 do 4 miesięcy.

 



 

 

Rodzaje cukru kokosowego

 

Cukier kokosowy występuje nie tylko w formie sypkiej, można kupić także syrop i pastę kokosową. Dla twardzieli jest też cukier kokosowy w bryłkach.

Kokos krzepi

Cukier kokosowy jest bogaty! Ma wiele składników odżywczych i kuszący smak karmelu. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Ten cukier naprawdę krzepi.

 

© 2017 Me Gusto WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE