Nasze słodycze nie zawierają glutenu.

Zacznijmy od tego czym jest gluten? Są to białka roślinne – glutenina i gliadyna występujące w ziarnach niektórych zbóż np. pszenicy czy żyta. Obecność glutenu w pożywieniu może się wiązać z dolegliwościami zdrowotnymi w przypadku osób mających alergię na zboża, nadwrażliwość na gluten bądź celiakię.

 

Niestety jedynym rozwiązaniem wyżej wspomnianych problemów jest przejście na dietę bezglutenową, ale nie jest to łatwe, ponieważ gluten jest obecny praktycznie w każdym produkcie spożywczym : w pieczywie, mięsie mielonym, parówkach, pasztetach, wędlinach, słodyczach, piwie, śmietanie, jogurtach, deserach, ciastach a nawet lekach.

 

                                                                           

Krówki wolne od glutenu

# Chcieliśmy, aby produkowane przez nas słodycze mogły jeść również osoby z nietolerancjami pokarmowymi i chore na celiakię, dlatego w naszych produktach stosujemy surowce wolne od glutenu.



## Słodycze bez glutenu

Przyglądając się za to bliżej standardowym słodyczom widzimy, że część syropów glukozowych lub glukozowo-fruktozowych stosowanych w konwencjonalnych smakołykach jest uzyskiwana ze zbóż zawierających gluten i produkty oparte na tych syropach nie mogą być spożywane w diecie bezglutenowej.

 

Gluten free

Nasze Super Krówki oparte są na syropie ryżowym bezglutenowym, który jest niestety droższy niż standardowe odpowiedniki, ale dzięki temu, że wybraliśmy ten właśnie surowiec mamy pewność, że nasze produkty są w 100% wolne od glutenu.

 

 

© 2017 Me Gusto WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE